Colorado bladbille: en kort beskrivelse og kontrollmetoder

Innholdsfortegnelse:

Colorado bladbille: en kort beskrivelse og kontrollmetoder
Colorado bladbille: en kort beskrivelse og kontrollmetoder

Video: Colorado bladbille: en kort beskrivelse og kontrollmetoder

Video: Colorado bladbille: en kort beskrivelse og kontrollmetoder
Video: Colorado Potato Beetle 2024, Kan
Anonim

Coloradopotetbille tilhører bladbillefamilien. Både larver og voksne ødelegger solanaceous avlinger, inkludert aubergine, poteter og tomater. Det er denne funksjonen som har gjort dem til farlige landbruksskadedyr.

bladbille
bladbille

Kort beskrivelse

Colorado-bladbille har et veldig minneverdig utseende. Lengden på dens ovale konvekse kropp når en centimeter. Ryggen til voksne er m alt i en lys gul-oransje farge. Hovedvekten av disse insektene er på ganske sterke membranøse vinger, m alt med karakteristiske svarte striper. Med deres hjelp er insekter i stand til å foreta langdistanseflyvninger.

bladbille hvordan kjempe
bladbille hvordan kjempe

Livssyklusfunksjoner

Løvbillen går bare i dvale på voksenstadiet. Voksne bor ned i bakken til en dybde på opptil en halv meter. Med begynnelsen av våren kommer de ut av skjulestedene sine og begynner å ødelegge avlinger og aktivt formere seg. Hunner som har klart å pare seg før vinterhvalens begynnelse, kan umiddelbart begynne å legge avlange egg med en lys oransje fargetone på bladene til planter. Antall generasjonerdyrket i løpet av en sommer, avhenger i stor grad av klimatiske og værforhold.

Etter 5-17 dager begynner larvene å dukke opp fra eggene som er lagt av hunnen. De har fire instars, som er adskilt av molter. Etter to eller tre uker, hvor larvene spiser rikelig og intensivt, graver de seg ned i bakken for å forpuppe seg. Etter ytterligere ti til tjue dager dukker en voksen opp fra dem. Avhengig av omgivelsestemperaturen kommer den skravlede bladbillen ut til overflaten eller faller inn i en tilstand av diapause til neste vår. Selv om gjennomsnittlig levetid for disse insektene er ett år, lever noen av dem i flere år.

kamp mot bladbille
kamp mot bladbille

Hvorfor er Colorado-potetbillen skadelig?

Utidige tiltak for å bekjempe koloniene til disse insektene kan forårsake fullstendig eller delvis ødeleggelse av avlinger. Både voksne og larvene deres er preget av ekstraordinær glupskhet.

Potet er hovedretten som bladbillen spiser (du vil lære hvordan du blir kvitt dette skadedyret senere). Om våren er det viktigste agnet for insekter saftig ungt løvverk, om sommeren koser de seg med deilige blomster, og nærmere høsten flytter de til de nedre delene av plantene, begynner å spise seigt bladverk, og deretter potetknoller.

bladbille hvordan bli kvitt
bladbille hvordan bli kvitt

Colorado-bladbille: slåss med miljøvennlige metoder

Disse insektene er redde for hvitløk. Derfor, i gangene til poteter kan du stikketennene til denne planten. Ikke dårlig hjelper mot Colorado-potetbilleavkok av kjerringrokk og løvetann. For å tilberede det, må du ta to hundre gram av hver ingrediens, hell vann og kok i en kvart time. Den resulterende buljongen (500 ml) må avkjøles, siles og fortynnes i en bøtte med vann. Denne væsken må brukes til sprøyting av beplantning.

Når du legger merke til at en bladbille har dukket opp i hagen, må du ta 100 gram urea og løse det opp i 10 liter vann. Dette verktøyet gir en dobbel effekt. For det første ødelegger det en betydelig del av skadedyrene. For det andre får plantene bladnitrogengjødsling.

Colorado-bladbille: hvordan håndtere kjemikalier?

La oss ta en reservasjon med en gang at disse metodene bør brukes etter at alle folkelige oppskrifter er prøvd. Kjemisk behandling er tillatt å utføre ikke mer enn to ganger i sesongen. Første gang dette gjøres i løpet av perioden med fulle skudd, den andre - i spirende fase. De siste årene har et stort antall skadedyrkjemikalier dukket opp på markedet. For at insekter ikke utvikler stabil immunitet, er det nødvendig å alternere midlene som brukes. De mest effektive er Sumicidin, Sonnet, Colorado og Bitoxibacillin.

kjemiske forholdsregler

For at midlene for ødeleggelsen av bladbillen skal fungere med full styrke og ikke skade helsen din, må du følge noen få enkle anbefalinger. Først av alt må du studere nøyeinstruksjoner og strengt følge hvert element som er foreskrevet i den. Før du starter behandlingen, er det nødvendig å dekke alle nakne hudområder og sette på en spesiell maske. Dette vil bidra til å forhindre brannskader og allergiske reaksjoner.

Det er strengt forbudt å involvere mindreårige barn, gravide og ammende kvinner i slikt arbeid. Bruk heller ikke "bestemors" midler som en vannkanne eller en kost. For jevn behandling av busker er en spesiell sprøyte best egnet. I tillegg er det lurt å gjøre dette om kvelden eller morgentimene, i tørt og rolig vær. Etter endt arbeid i flere dager, anbefales det ikke å gå inn i landingene. Siste påføring av kjemikalier bør skje senest én måned før høstingsstart.

Anbefalt: