Damprengjøring av ovnen: hva er det, fordeler og ulemper med prosedyren

Innholdsfortegnelse:

Damprengjøring av ovnen: hva er det, fordeler og ulemper med prosedyren
Damprengjøring av ovnen: hva er det, fordeler og ulemper med prosedyren

Video: Damprengjøring av ovnen: hva er det, fordeler og ulemper med prosedyren

Video: Damprengjøring av ovnen: hva er det, fordeler og ulemper med prosedyren
Video: GE - How to Steam Clean Your Oven 2024, Kan
Anonim

Alle vet at ovnen bør rengjøres med jevne mellomrom, men ikke alle vet hvordan det skal gjøres effektivt. Mange er interessert i hva er rengjøring med dampovn? Denne metoden for å fjerne forurensning inntar en spesiell posisjon blant moderne metoder. Det kalles hydrolyse, fordi det er basert på hydrolyseprosessen, det vil si dekomponering.

ovnsrengjøring
ovnsrengjøring

Hva er hydrolyse

Hva betyr rengjøring med dampovn? Dette er når vann helles i pannen og ovnen varmes opp. Deretter tilsettes en spesiell hydrolysevæske til vannet, lukkes igjen og slås på i en kort periode. Etter at vannet blir varmt, dannes det damp som mykner det tørkede fettet. Dette skjer som et resultat av en kjemisk reaksjon. Fett renner ned i spesialpallen. Det skal imidlertid bemerkes at alvorlig forurensning også må tørkes av manuelt.

Husholdningsapparater med hydrolyserensefunksjon er laget av høykvalitets emalje, som er motstandsdyktig mot matsyrer, slik at fettet ikke trenger inn. Når husmødre er interessert i hva det er å rengjøre ovnen med damp, må det sies at dette ikke er en fullstendig rengjøring. Dette er en slags forberedelse som gjør det lettere å rengjøre ovnen, fordi innvendig er det nødvendig å fjerne gjennomvåt fett og skitt. Etter det får døren stå på gløtt i omtrent en time for å tørke. Det skal bemerkes at jo oftere slik behandling gjøres, desto lettere blir det å ta vare på ovnen.

anmeldelser om rengjøring av ovnsdamp
anmeldelser om rengjøring av ovnsdamp

Hydrolyserengjøringsfunksjoner i moderne ovner

Et stort antall moderne ovnsmodeller har en rensefunksjon som krever rengjøring med spray som erstatter damp. I dette tilfellet må det først varmes opp til 90 grader. Etter 15 minutter, når døren åpnes, er det nødvendig å behandle veggene med en spesiell spray så snart som mulig og lukke døren.

Når ovnen er helt avkjølt, fjern spor av:

  • fluid;
  • spray;
  • nedbrutt fett.

For de som er interessert i hva det er å rengjøre ovnen med damp av moderne modifikasjoner, er det verdt å fremheve en slik funksjon som Aqua Clean. Den fungerer ved lave temperaturer. Hell 0,5 liter vann i en bakeplate og still inn rengjøringsmodus. Etter oppvarming av ovnen til 50 grader, vil rengjøring utføres i en halv time. Deretter åpnes døren og skitten fjernes. Premiumovner med hydrolyseprogram er også tilgjengelig. Den aktiverer rengjøringen, for den kan du velge intensitet og tid på timeren.

profesjonelle for rengjøring av dampovnerog ulemper
profesjonelle for rengjøring av dampovnerog ulemper

Fordeler med hydrolysebehandling

Det er åpenbare fordeler med å rengjøre ovnen med damp hjemme, en av dem er den relative enkle implementeringen. Andre positive aspekter kan vurderes:

  • en liten kostnad;
  • rengjøring uten bruk av sterke kjemikalier;
  • skånsom rengjøring på grunn av moderate temperaturer;
  • sikkerhet, siden dørene ikke overopphetes under prosedyren.

Flaws

Det er fordeler og ulemper med å damprense ovnen. Det er nødvendig å rengjøre etter at ovnen er helt avkjølt, det er forbudt å slå den på umiddelbart etter tilberedning. Andre ulemper er notert:

  • manuell arbeidskraft er ikke utelukket;
  • det er fare for skålding hvis det er vann i kjelen;
  • det vil ta lang tid å rydde opp.

Husk også at damp ikke kan fjerne veldig gjenstridige flekker. Etter at veggene i ovnen er avkjølt, blir det svært vanskelig å vaske bort smuss fra overflaten.

type damprengjøringsovn
type damprengjøringsovn

Sammenligning med katalytisk system

Med et katalytisk system for rengjøring av ovnen påføres en spesiell fettabsorberende emalje på overflaten av veggene. Kjenner du på veggene, blir det tydelig at de er grove og porøse. Fett og ulike urenheter kommer inn i disse porene. Når de kommer i kontakt med spesiell emalje, oksiderer de og blir til vann og sot. Denne selvrensende prosessen kan utføres sammen med matlaging,derfor trenger du ikke å slå på ovnen separat. Siden det ikke er noen ekstra kostnader for elektrisk energi, er denne metoden den mest økonomiske. Etter rengjøring er det nødvendig å tørke av soten fra overflatene inne i skapet med en fuktig klut. Hvis forurensningen ikke er veldig sterk, trenger du ikke bruke rengjøringsmidler.

Det må tas i betraktning at selvrenseprosessen med det katalytiske systemet starter når ovnen varmes opp over 140 grader. Denne teknologien er mest effektiv når utstyret fungerer ved en temperatur på 200 grader.

Tatt i betraktning alle fordelene med denne teknologien, vil det bli klart at katalytisk rengjøring av ovnen eller dampen er bedre. Samtidig bør det tas i betraktning at katalysatoren er helautomatisert, ingen fysisk anstrengelse er nødvendig. Denne moderne teknologien er definitivt overlegen hydrolyse, men den er dyrere. Den høye prisen er en av ulempene. Katalytiske paneler må skiftes ut med jevne mellomrom fordi belegget mister sine egenskaper under drift.

Det bør også huskes på at fettabsorberende emalje kun påføres metalloverflater, nemlig side-, bunn- og toppvegger. Glasset på døren må vaskes for hånd. I motsetning til hydrolyse er imidlertid den katalytiske metoden mer progressiv.

Hva betyr damprengjøring?
Hva betyr damprengjøring?

Hydrolyse- eller pyrolysesystemer

Foruten typen ovnsrengjøring med damp, finnes det en annen enkel metode for å rengjøre ovnen, den kallespyrolyse. Denne metoden, sammenlignet med katalytisk og hydrolyse, anses som mer perfekt.

Dette rengjøringssystemet har en rekke fordeler, en av dem er at forurensninger fjernes under påvirkning av høy temperatur, mens tilleggspreparater ikke brukes. Smuss er fullstendig brent, det gjenstår bare å fjerne dem manuelt.

Pyrolyse har sine ulemper. Det skal bemerkes at produkter med introduksjonen av dette rengjøringssystemet er mye dyrere enn analoger. Å oppnå høye temperaturer er direkte relatert til høyt energiforbruk. Du må også huske på at ovnen må isoleres under rengjøringsprosedyren, fordi sterk varme påvirker møbler i nærheten negativt.

rengjøring med dampovn hjemme
rengjøring med dampovn hjemme

Hvordan damprense uten hydrolyseteknologi

Hvis ovnen ikke er utstyrt med hydrolysefunksjon, kan du fortsatt rengjøre den med damp. Det er nødvendig å ta en varmebestandig beholder eller en bakeplate med høye sider og hell minst 0,5 liter vann i den. Sett på nederste nivå i ovnen eller helt nederst. Slå på ovnen, sett temperaturen til 100-150 grader. Hvis det er vedvarende smuss på overflaten, anbefales det å tilsette oppvaskmiddel i en mengde på 50-100 ml til vannet. Så snart vannet koker, vil skitten på veggene under påvirkning av den resulterende dampen begynne å myke. Etter at væsken koker bort, må ovnen slås av, døren er lett åpen. Når veggene blir varme, fjern skitten manuelt. Ikke anbef altbruk slipepulver, harde børster og vaskekluter, da dette kan ødelegge finishen.

ovnrengjøring katalytisk eller damp som er bedre
ovnrengjøring katalytisk eller damp som er bedre

Konklusjon

Av alle eksisterende måter å rense ovnen for plakk og smuss på, er det hydrolysemetoden som er den enkleste. Det foretrekkes av de fleste husmødre. I tillegg til enkel implementering, pålitelighet og ikke behov for ekstra midler, anses hydrolyserengjøring som den mest økonomiske. For å gjennomføre det, må du definitivt vite hva det er å rengjøre ovnen med damp.

Et stort antall produsenter av moderne husholdningsapparater i sine modeller gir mulighet for hydrolyse. Spesielt gjelder dette produkter fra populære merker Gorenje, Electrolux og Bosch. Anmeldelser av damprengjøring av ovnen ved bruk av et hydrolysesystem indikerer at etter denne typen behandling fjernes fete avleiringer godt. Brukere legger merke til det faktum at hydrolyse generelt rettferdiggjør den rimelige prisen. I tillegg letter det i stor grad prosessen med å ta vare på husholdningsapparater, fordi moderne kvinner har et høyt tempo i livet, og det er ikke alltid mulig å finne mye tid til å betjene utstyr.

Anbefalt: