GML-hylse. Tilkoblingshylser for krympede ledninger

Innholdsfortegnelse:

GML-hylse. Tilkoblingshylser for krympede ledninger
GML-hylse. Tilkoblingshylser for krympede ledninger

Video: GML-hylse. Tilkoblingshylser for krympede ledninger

Video: GML-hylse. Tilkoblingshylser for krympede ledninger
Video: Episode 68 - Poisonous Coldrinks bottles | Hindi Paheliyan | Paheli | riddles in hindi 2024, Kan
Anonim

Uavbrutt strømforsyning er kun mulig med en pålitelig tilkobling av elektriske ledninger. Ofte brukes vridningsteknologi til dette formålet. Men ledninger koblet på denne måten er utsatt for overoppheting og oksidasjon. På grunn av de inkompatible elektrokjemiske egenskapene til metaller, er det uønsket å vri aluminium- og kobbertråder. I slike tilfeller anbefales krymping med ermer.

GML - hva er det?

Kobberhylser brukes til å koble sammen elektriske kobberledninger ved å vri. Forkortelsen GM betegner en vanlig, uten belegg, kobberhylse. GML er en kobberhylse som har gjennomgått en fortinningsprosedyre. Et spesielt tinn-vismutlag påføres det. Dette er spesielt nødvendig for produkter laget av kobber, siden dette materialet er utsatt for oksidasjon.

gml erme
gml erme

På grunn av dette belegget er fortinnede kobberhylser ikke utsatt for korrosive prosesser og reagerer ikke med cårer. Disse produktene anbefales ikke for bruk i elektrisk arbeid i forbindelse med aluminiumsledninger. Dette forklares med at under kompresjon kan det beskyttende belegget kollapse, og GML-hylsen vil gå inn i en kjemisk reaksjon med aluminium.

Sakstyper

Koblingshylser kan være av følgende typer:

  • GA. Under denne forkortelsen er en hylse laget av aluminium. Denne typen brukes utelukkende for tilkobling av aluminiumsledninger.
  • GAM. Dette er en kombinert type. Ofte kalles slike føringer også aluminium-kobber. Brukes til støtskjøter av aluminium og kobbertråder (innbygging av gamle elektriske ledninger). Siden aluminium har høyere motstand enn kobber, produseres aluminiumsdelen i GAM-produkter med økt diameter.
  • GSI. De isolerte forbindelseshylsene representerer hermetiske produkter som påføres PVC-isolasjon. Påføres tilkobling av strandede kobbertråder. Under krymping fjernes ikke isolasjonen. Pressing med spesi altang kan gjøres direkte gjennom dekselet.

Rør for tilkobling av strømkabler

Kabelhylser brukes til kabelinstallasjon i instrumentering, tavler og maskinteknikk. De gir god kontakt under installasjonen og forhindrer kabelseparasjon under bruk.

tinnede kobberhylser
tinnede kobberhylser

Kabelhylser er svært motstandsdyktige mot deformasjon og beskytter ledningen mot mekanisk skade. Dette erforlenger levetiden til produktet betydelig.

Typer endeermer

Avhengig av installasjonsmetoden er hylsene beregnet for:

  • For krymping. Installasjonen utføres med kabelpresser.
  • For lodding. Sammenlignet med krymping er denne tilkoblingsmetoden mer arbeidskrevende.
  • For tilkobling med bolter. Arbeidet utføres uten bruk av spesialverktøy.

GML-hylsedel

Størrelser og utvalg av seksjoner er vist i tabellen. Standard minimumstverrsnitt er 1,5 kvadratmeter. mm. Neste kommer i stigende rekkefølge: 2,5 kvadratmeter. mm, 4-6-10 kvm. mm. Tinnede kobberhylser med deres parametere tilsvarer trådseksjonen. Profesjonelle elektrikere bruker forenklede navn: "firere", "tiere", osv. "Seks" er en fortinnet kobberhylse med en minimumsseksjon på 6 mm. GML-6 - denne betegnelsen kan sees i den tekniske dokumentasjonen.

Når brukes "seks"?

I henhold til egenskapene kan hylsen GML-6 fritt passere gjennom seg selv fire elektriske ledninger med et minimumstverrsnitt på 1,5 kvadratmeter. mm. Med et tverrsnitt på 2,5 kvm. mm, ikke mer enn tre slike ledninger kommer inn i denne hylsen. Den fjerde kan brukes som tetningsmasse. Minste tverrsnitt av denne ledningen skal være 1,5 kvadratmeter. mm. I tillegg kan "seksen" brukes til å krympe to ledninger med et tverrsnitt på 2,5 kvadratmeter. mm.

kabelhylser
kabelhylser

Sleeve device

Avhengig av designet kan GML-hylsen være:

  • Gjennom. En slik hylse er et hult rør.
  • Inneholder en baffel i midten av røret. Denne typen brukes til rumpeskjøt. Du kan justere inngangsdybden til de tilkoblede kablene ved å bruke dataene til GML-hylsen. Forlengede (forlengede) ledninger anbefales å kobles til med rør utstyrt med skillevegger.

Produktegenskaper (GOST 23469.3-79)

  • Produkttype – fortinnet kobberhylse. Designet for krymping av ledninger og kabler laget av kobber. Produktet bearbeides ved tinn-vismut fortinning. Som et resultat får hylsen en hvit fargetone. Designet for spenninger som ikke overstiger 10 kV
  • Designet på hylsen er gjennomgående. Når det gjelder indre og ytre diameter, tilsvarer produktet tuppene til GOST 7386.
  • GML er designet for å koble til kabler og ledninger (fleksibilitetsklasse 5 og 6). For å utføre elektrisk kabling av kobberledere i klasse 2 eller 3, trenger du en fortinnet kobberhylse, hvis størrelse kan velges ved hjelp av en spesiell tabell.

Crimping-prinsipp

Krymping er en prosess der elektriske ledninger kobles til ved hjelp av spesielle hylser. Funksjonene til koblingsmekanismene utføres av metallrør (hylser), som ledninger settes inn fra begge sider.

koblingshylser
koblingshylser

Prinsippet for krymping er å komprimere hylsen med ledningene i ved hjelp av en presstang. I hverdagen kan dette spesialverktøyet erstattes med tang ellerhammer. Komprimering foregår flere steder. Deretter er hylsene isolert med krympeslange eller isolerende PVC-tape. Dette trinnet kan hoppes over hvis det brukes en ferdig isolert koblingshylse.

Trinn

Crimping med ermer er enkelt hvis du følger trinnvise instruksjoner:

  • Du må bestemme hvilken type ermer som skal brukes. Materialet til ledningen må samsvare med materialet i hylsen. Kobberkoblinger er uønsket for kabler laget av aluminium, da deres kjemiske interaksjon kan oppstå, noe som vil føre til oksidasjon og en reduksjon i elektrisk ledningsevne.
  • Lag innsiden av etuiet med kvarts-vaselinpastaer.
  • Forbered kjernene til kablene som skal kobles til. For å gjøre dette fjernes isolasjonen fra ledningene. Lengden på en slik seksjon må tilsvare lengden på hylsen. Hvis krympeprosedyren brukes for ledninger av formet type (deres tverrsnitt er ov alt eller rektangulært), må slike kjerner avrundes for å passe til geometrien til koblingshylsen.
  • erme gml 6
    erme gml 6
  • Etter at isolasjonen er fjernet, må kjernene rengjøres. På slutten av dette trinnet skal overflaten av ledningen få en metallisk glans.
  • Behandle den avisolerte overflaten av tråden med kvarts-vaselinpasta.
  • Plasser koblingshylsen på de forberedte ledningene. Under dette arbeidet er det viktig å sørge for at endene på ledningene som skal kobles sammen er sammenføyd med hverandre imidt på ermet.
  • Utfør trykktesting. Arbeidet utføres ved frem- og tilbakegående bevegelse av det øvre håndtaket til en spesiell presse. Handlingen bør utføres til matrisene er i full kontakt. Det er viktig at arbeidsområdet på tangen passer til størrelsen på hylsen.
  • Isoler krysset. Du kan bruke elektrisk tape til dette. Krympeslange vil også gjøre jobben. I dette tilfellet føres de tilkoblede ledningene gjennom den helt i begynnelsen av arbeidet. Det er enkelt å lodde røret med en byggtørker.

Når brukes krymping?

Denne teknologien som bruker GML kan brukes:

  • for tilkobling av ledninger i en høylastlinje.
  • Ved tilkobling av store ledninger.
  • I tilfeller der det ikke er mulig å bruke noen annen type tilkobling.

De vanligste krympefeilene

Ofte bruker noen håndverkere, som ikke har en spesiell krympetang for hånden, en vanlig tang, en meisel og en hammer til å krympe. Dette anbefales ikke, siden tangen er utstyrt med spesielle dyser, stanser og svamper som gir høykvalitets krymping. Ofte faller ledninger koblet i en fortinnet kobberhylse med tang ut av den etter en stund. Det er et bredt utvalg av manuelle eller elektriske krympere tilgjengelig på verktøymarkedet i dag.

krymping med gml-hylser
krymping med gml-hylser

I mangel av en fortinnet kobberkoblingshylse i ønsket størrelse, kan det værekobberrør brukt. Det venstre ledige rommet mellom kjernen og veggen til kobberrøret fylles av håndverkerne med biter av andre kjerner. Det er viktig at disse delene er av samme metall som røret. Dette kravet gjelder både kobber- og aluminiumsrør. Det er imidlertid stor forskjell på det elektriske materialet i en ekte hylse og materialet i en hjemmelaget laget av et rør. Derfor, for krymping, er det best å kjøpe et tilkoblingsverktøy laget av en spesiell metallkvalitet. Når det gjelder GML, vil dette være elektrisk kobber.

Ofte, etter å ha kjøpt GML med et uegnet tverrsnitt, kuttet noen forbrukere av en del av lederen. Dette skjer hovedsakelig i tilfeller hvor tverrsnittet av den fortinnede kobberhylsen er mindre enn kjernens. Kutting anbefales ikke da det reduserte tverrsnittet i ledningen vil skape et mekanisk svakt punkt på ledningen der det kan oppstå brudd.

ermer gml dimensjoner
ermer gml dimensjoner

Etter en mislykket valgt for stor GML, under tilkobling av strandede ledninger, kan de ikke foldes i to og skyves inn i hylsen. Det vil ikke gi mekanisk styrke til skjøten. Kontakten vil fortsatt være upålitelig. For å koble ledningene ved hjelp av krymping, trenger du ikke bruke loddebolt eller sveisemaskin. For arbeid trenger du bare en spesiell tang. De er enkle å jobbe på de mest utilgjengelige stedene. Tinnede kobberhylser, samt lignende produkter av andre typer, blir stadig mer populære.

Anbefalt: