Metallforberedelse for sveising: krav og funksjoner

Innholdsfortegnelse:

Metallforberedelse for sveising: krav og funksjoner
Metallforberedelse for sveising: krav og funksjoner

Video: Metallforberedelse for sveising: krav og funksjoner

Video: Metallforberedelse for sveising: krav og funksjoner
Video: Замена отопления в новостройке. Подключение. Опрессовка. #17 2024, April
Anonim

Riktigheten og grundigheten til forberedelsen av metall for sveising bestemmer kvaliteten på skjøtene til to eller flere metallprodukter under den. Det finnes flere typer metall, som hver krever en individuell tilnærming. Denne prosessen inkluderer flere stadier som råvaren må gjennom før den sendes til sveising.

En rekke handlinger som skal utføres for å forberede metallet for sveising:

  • edit;
  • rengjøring;
  • markup;
  • cutting;
  • installasjon og feste.

Brenn og styr metallet riktig: teknologiens finesser

Forberedelsesregler inkluderer fjerning av ujevnheter, krumninger eller andre defekter på overflaten ved å redigere. Det særegne ved prosedyren ligger i trykket som utøves på materialet, produsert ved hjelp av en presse eller manuelt (hammerslag).

Klargjøring av metall for sveising
Klargjøring av metall for sveising

Interessant nok er både jernholdige og ikke-jernholdige metaller redigert.

Methods

Så hva er forskjellen mellom hånd- og maskinretting?

Når produktet er håndlaget, plasseres (detaljen) på en retteplate/ambolt i stål eller støpejern og slås med en hammer.

Bearbeide metaller mekanisk, det er mulig å få helt korrekte objekter på spesialmaskiner og arbeidsbenker.

Klargjøring og montering av metall for sveising
Klargjøring og montering av metall for sveising

Metaldressing kan være enten kald eller varm.

Det innledende stadiet med å forberede metall for sveising inkluderer også bøying av materialet. Denne typen arbeid tilhører låsesmed. Under prosedyren bøyes arbeidsstykket, etter spesifisert vinkel og radius, til det når ønsket form.

Ved manuell bøying brukes en maskin og en presse. De lager det med øyet, i henhold til markeringer, mønstre, prøver.

Overholdelse av den teknologiske sekvensen for metallforberedelse for sveising vil resultere i sveiser som er holdbare og pålitelige.

Viktig! For å unngå mulige feil, rengjøres metallprodukter grundig for spor av fett og rust.

Hvordan rengjøre materialet for fett og rust?

Når det kommer i kontakt med luft, reagerer metallet kjemisk med oksygen og danner oksider. Som et resultat dannes det rust, det dannes andre urenheter som fører til dannelse av ulike defekter i sveisesømmen.

Viktig! Pass på at under bearbeiding av metall, noolje, avleiring, fuktighet. Dette er svært uønsket.

Det er to rengjøringsmetoder som utføres ved forberedelse av metallet for sveising:

1. Mekanisk. Rengjør overflaten på denne måten, bruk spesielle rengjøringsmaskiner eller sandpapir. Hvis det er nødvendig for å oppnå en ru overflate, utsettes metallet for hydroabrasiv behandling, ved hjelp av hvilken det dannes et mikrorelieff på overflaten, som bidrar til dannelsen av en enda sterkere søm under sveising.

teknologisk sekvens av metallforberedelse for sveising
teknologisk sekvens av metallforberedelse for sveising

2. Kjemisk. Overflaten på metallet rengjøres ved å dyppe det i en spesiell kjemisk løsning.

Merking av metalldeler

Den første fasen av arbeidet med materialet er forberedelsen av metalloverflaten for sveising. Etter det, fortsett til markeringen. Ved tråkling er konturene til deler med merker skissert på et metallark. Her viser de stedene for folder, sentrene av hull og andre finesser av fremtidige strukturelle elementer. Etter å ha taklet slikt arbeid, fortsetter de til å kutte eller kutte metall - et stadium der det er nødvendig å være ekstremt forsiktig og nøyaktig. Selv den minste feil kan føre til defekte ferdige produkter.

Klargjøring av metalloverflaten for sveising
Klargjøring av metalloverflaten for sveising

Når markeringslinjene allerede er tegnet, fortsetter arbeidet med bruk av senterstans - en spesialmaskin som lager små fordypninger på overflaten av arket. Så spor av basting vil bli bevart i prosessen med videre bearbeiding av materialet.

Viktig! Utfører markeringdeler i rustfritt stål, eksperter anbefaler å bruke en senterstanse.

Som et resultat av forberedelsen av metall for sveising med utførelsen av låsesmedoperasjoner, bestemmes konfigurasjonen av fremtidige strukturelle detaljer. Ved merking eller tråkling er overflaten på metallplaten forgrunnet. "Hva er forskjellen mellom disse konseptene?" - du spør. Merking er direkte relatert til individuell produksjon, basting - til industriell produksjon av deler. For å produsere et parti med identiske deler, brukes en spesiallaget mal for merking, som er laget av kryssfiner eller en tynn metallplate. Prosedyren for å bruke mønsteret under markering kalles basting.

Skjæring eller skjæring av metallplater før sveising

Ved klargjøring og montering av metall for sveising, fjern først overflatelaget av metallet - en avfasning. For å gjøre dette, bruk en kantskjæremaskin eller en spesiell gassskjæremaskin. Noen ganger gjøres fellingen for hånd, med manuell eller pneumatisk meisel.

Linjene på kantene som metallet skal kuttes langs i fremtiden legges ved hjelp av en nikkelmarkør, de ser ut som to parallelle linjer. Den øvre kanten av avfasningen bestemmes langs den indre kanten, den ytre passerer i den nedre delen av avfasningen. Hvis risikoen ikke ble brukt tidligere, bruker mesteren en linjal når han hogger.

For ikke å gjøre feil under prosedyren, behandle arbeidet ditt med stor oppmerksomhet og se kraften ved å trykke på verktøyet mens du trekker linjen.

Klargjøring av metall undersveising og montering
Klargjøring av metall undersveising og montering

Ved avfasing er kantene på arkene godt festet. De arkene som ikke er på plass trimmes direkte på stativet eller etter å ha blitt plassert på gulvet, men selv da er materialet godt fastklemt slik at arkene ikke beveger seg under støt.

Detaljer om metallkutting

Denne mekaniske operasjonen utføres når det er behov for å få et rett kutt. I utgangspunktet utføres prosedyren med saks hvis et rett kutt er nødvendig, og metallplater ikke overstiger 20 mm i tykkelse.

Forberedelse av metall for sveising med utførelse av rørleggerarbeid
Forberedelse av metall for sveising med utførelse av rørleggerarbeid

I produksjonsforholdene er det installert en spesiell gård - giljotinsakser med en knivlengde på 1-3 m eller presskniver med blader opp til 70 cm i lengde.

Ark som er mindre enn 6 mm tykke kuttes langs rette eller buede linjer med rullesaks ved oksy-fuel eller plasma-bueskjæring. Denne teknikken for å separere deler er akseptabel for arbeid med både legert stål og ikke-jernholdige metaller. Flukskjæring kan brukes til dem, og kaldkutting av stenger, uavhengig av diameter, utføres ved hjelp av rundtannede eller friksjonssager.

Tekk før metallsveising

Tacking er det siste trinnet, som innebærer å forberede metallet for sveising. Kravene og funksjonene ved arbeid med metallprodukter krever bruk av den mest effektive metoden for å feste de plasserte delene i forhold til hverandre.

Sveisestift - kort sveis.

Funksjoner ved bruk av teknologi

Ved å bruke en ovnsvott kan du:

  • unngå forskyvning av sveisede strukturelle elementer under sveising;
  • unngå å redusere forstoppelse i forhold til andre deler;
  • oppnå en økning i strukturell stivhet;
  • reduser prosentandelen av deformasjon av deler.

Deler som er forhåndsmontert til én enkelt struktur, festes ved punktsveising. Til dette brukes stasjonære sveisemaskiner og spesielle klemmer. Bruk av klesklyper gjør det mulig å oppnå høy presisjon ved forhåndsmontering av et system bestående av flere elementer. Det er bra at denne metoden lar deg korrigere avstanden "mellom" eller plasseringen av delene før du forbereder metallet for sveising og montering av strukturen. Utfør prosedyren manuelt eller ved hjelp av automatiserte systemer.

Forberede metallet for sveising Velge manuell lysbuesveising
Forberede metallet for sveising Velge manuell lysbuesveising

Viktig! Manuell bearbeiding er basert på tråkling gjort før montering, på steder der stifter vil bli laget i fremtiden.

Pliteligheten og brukervennligheten til det fremtidige produktet avhenger av hvor riktig stiftene er laget.

Krav for stift

Kvaliteten på stifter avhenger av flere faktorer. Når du arbeider med metall, vær oppmerksom på følgende detaljer:

  1. Elektroder: deres merke må samsvare med merket til materialet som brukes til å sveise delene. Så hvis i fremtidendet er planlagt å utføre sveisearbeid med en halvautomatisk enhet ved bruk av tråd, da må elektrodene tilsvare det.
  2. Lengden på stiften bør ikke overstige 20 mm. Tykkelsen er ideelt sett 2 ganger mindre enn den fremtidige sveisesømmen.
  3. Se hvordan metallet forberedes for sveising. Valget av manuell buesveisemodus i dette tilfellet avhenger av de tekniske indikatorene for designet. Sveisestrømmen i denne prosessen er også av ikke liten betydning. Verdien bør velges riktig, under hensyntagen til indikatorene for styrken og spenningen til strømmen som brukes til videre sveising av strukturen. For pålitelighet er strømmen valgt 20 % mer enn den som vil bli brukt i fremtiden.
  4. Nappene er godt sveiset.
  5. Se opp for plassering av grytekluter. De bør ikke gjøres hvor som helst, men på de forventede punktene med størst påkjenning av strukturen etter montering, samt på steder med mulig deformasjon.
  6. Plasser aldri stiften ved kryssene (kryssene) mellom sveisene.

Noen regler for å lage stift

Ved arbeid med automatisk sveising settes stifter i forhold til første passering på motsatt side. Det er tilfeller når det på grunn av tekniske egenskaper er nødvendig å plassere dem på siden av den første passasjen. Når du gjør denne operasjonen, er det viktig å observere antall stikk for ikke å overdrive det.

Før du begynner å sveise, vær oppmerksom på utseendet til stiftene som ble laget på forrige trinn. De trengs ogsåklargjør for sluttsveising: rengjør for slagg og metallsprut, rengjør - gjør klebeflekken jevn og nesten jevn.

Klargjøring av metall for sveisekrav og funksjoner
Klargjøring av metall for sveisekrav og funksjoner

Å arbeide med metall er en arbeidskrevende og energikrevende prosess. Å være engasjert i arbeid relatert til produksjon av stålmetallkonstruksjoner, må du jobbe hardt. For å oppnå effektivitet i produksjonen av metalldeler, må strukturelle elementer ikke bare sveises, kombineres til én helhet, men også forhåndsforberedes, noe du allerede forsto etter å ha lest artikkelen.

Anbefalt: