Bølgelodding: forberedelse og prosess

Innholdsfortegnelse:

Bølgelodding: forberedelse og prosess
Bølgelodding: forberedelse og prosess

Video: Bølgelodding: forberedelse og prosess

Video: Bølgelodding: forberedelse og prosess
Video: Amazing Manufacturing Process! 日本のモノづくりプロセス Screws & Rubber Boots ねじ ゴム長靴 - Mass Production Factory 2024, April
Anonim

Trykte kretskort er en strukturell base, som ikke en eneste kompleks radio eller elektronisk enhet innen mikroprosessorteknologi kan klare seg uten i dag. Fremstillingen av denne basen innebærer bruk av spesielle råvarer, samt teknologier for å danne utformingen av bæreplaten. Bølgelodding er en av de mest effektive strukturelle støpemetodene for trykte kretskort.

Forberedelser

Bølgeloddemaskin
Bølgeloddemaskin

Den innledende fasen, hvor to oppgaver løses - valg av komponentbase og listen over nødvendige forbruksvarer for operasjonen, samt utstyrsoppsettet. Som en del av den første oppgaven, spesielt, er basen for brettet forberedt, dens dimensjoner er faste og konturene til det loddedeforbindelser. Av forbruksvarer krever bølgelodding tilsetning av spesialmidler for å redusere fremtidig oksiddannelse. I tillegg kan modifikatorer av strukturens tekniske egenskaper også brukes hvis den planlegges brukt i aggressive miljøer.

Utstyret for denne operasjonen er vanligvis en kompakt, men multifunksjonell maskin. Egenskapene til en typisk bølgeloddemaskin er designet for å betjene enkeltlags- eller flerlagsplater med et driftsområde på omtrent 200 mm i bredden. Når det gjelder innstillingen av denne enheten, er først og fremst de dynamiske egenskapene og bølgeformen satt. Hoveddelen av disse parametrene reguleres gjennom bølgetilførselsdysen, spesielt, slik at du kan stille inn strømmen av Z- og T-formede former. Avhengig av kravene til den trykte noden, tilordnes også hastighetsindikatorer med bølgeretningen.

Bølgeloddeanordning
Bølgeloddeanordning

Fluxing av arbeidsstykke

Som i sveiseprosesser, når du utfører lodding, spiller flussen rollen som et rensemiddel og en stimulator for dannelsen av en kvalitetsfuge. Pulver og flytende flussmidler brukes, men i begge tilfeller er hovedfunksjonen deres å forhindre metalloksidasjonsprosesser før loddereaksjonen starter, ellers vil ikke loddetinn binde fugeflatene. Det flytende flussmiddelet påføres med en sprøyte eller et skummiddel. På leggingstidspunktet bør blandingen fortynnes med nødvendige aktivatorer, kolofonium og milde syrer, noe som vil forbedre reaksjonene. Skumløsninger påføres medved hjelp av rørformede filtre som danner et fint bobleskum. I prosessen med metallisert bølgelodding forbedrer slike belegg fukting og stimulerer virkningen av modifikatorer. Typisk involverer både flytende og faste flussmidler separat spyling eller stripping av overflødig materiale. Men det er også en kategori av uutslettelige aktive stoffer som er fullstendig inkludert i strukturen til avloddematerialet og som ikke krever noen stripping i fremtiden.

Forvarm

Bølgeloddeutstyr
Bølgeloddeutstyr

På dette stadiet forbereder kretskortet seg for direkte kontakt med loddetinn. Oppvarmingsoppgavene reduseres for å redusere termisk sjokk og fjerne løsemiddelrester og andre unødvendige stoffer som blir igjen etter flussing. Utstyret for denne operasjonen er inkludert i infrastrukturen til bølgeloddeinstallasjonen og er en konveksjons-, infrarød- eller kvartsvarmer. Operatøren trenger bare å stille inn temperaturen riktig. Så hvis arbeidet utføres med et enkeltlags brett, kan oppvarmingstemperaturen variere innen 80 - 90 ° C, og hvis vi snakker om flerlags (fra fire nivåer) emner, kan den termiske effekten være innen 110-130 °C. Med et stort antall belagte gjennomgående hull, spesielt ved arbeid med flerlagsplater, bør grundig periodisk oppvarming sikres ved en temperaturøkningshastighet på opptil 2 °C/s.

Utfører lodding

Loddebølgelodding
Loddebølgelodding

Temperaturmodus under lodding er satt i området fra 240opptil 260 °C i gjennomsnitt. Det er viktig å observere det optimale nivået av termisk eksponering for et bestemt arbeidsstykke, siden senking av graden kan føre til dannelse av ikke-loddemidler, og overskridelse kan føre til strukturell deformasjon av det funksjonelle belegget på brettet. Tiden for selve kontaktoperasjonen varer fra 2 til 4 sekunder, og høyden på loddet under bølgelodding beregnes individuelt, under hensyntagen til tykkelsen på brettet. For eksempel, for enkeltlagsstrukturer, bør loddetinn dekke omtrent 1/3 av tykkelsen på strukturen. Ved flerlags arbeidsstykker er nedsenkingsdybden 3/4 av platetykkelsen. Prosessen implementeres som følger: ved hjelp av en loddemaskinkompressor dannes en bølgestrøm i et bad med smeltet loddemetall, langs hvilken brettet med elementene plassert på den beveger seg. I det øyeblikket bunnen av brettet kommer i kontakt med loddetinn, dannes loddeforbindelser. Noen modifikasjoner av installasjonene gir muligheten til å endre helningen til bæretransportøren innen 5-9 °, noe som lar deg velge den optimale vinkelen for flyten av loddemetall.

Kjøleforhold

Det er slett ikke nødvendig å bruke spesielle midler for intensiv kjøling. Dessuten er naturlig kjøling mer nyttig når det gjelder å oppnå en normal strukturell tilstand av arbeidsstykket. En annen ting er at etter fullføring av bølgelodding bør termomekaniske påkjenninger unngås, som kan være forårsaket av forskjellen i lineær ekspansjon av materialet til de behandlede oppvarmede nodene og hovedkomponentene til brettet.

Konklusjon

Bølgeloddemetode
Bølgeloddemetode

Wave-metodentermisk lodding er preget av mange fordeler fra å redusere risikoen for deformasjonsprosesser til lave driftskostnader. Forresten, for å utføre prosedyren i en full syklus, kreves minimale organisatoriske arbeidskostnader sammenlignet med alternative metoder. Samtidig står ikke fremgangen stille og ulike modifikasjoner av teknologien dukker opp i dag. Spesielt tillater dobbelbølgelodding segmentering av strømningsfunksjonene, og forbedrer kvaliteten på skjøtene på kontaktflaten. Den andre bølgen er utstyrt med en utelukkende rensefunksjon, der overflødig fluks og loddebroer elimineres mer effektivt. Selvfølgelig, i dette tilfellet, er kompleksiteten til utstyret ikke komplett. Enhetene kompletteres med pumper, dyser og kontrollenheter for hver bølge separat.

Anbefalt: