Gjør-det-selv villstein: nødvendige materialer og utstyr, steg-for-steg guide, tips

Innholdsfortegnelse:

Gjør-det-selv villstein: nødvendige materialer og utstyr, steg-for-steg guide, tips
Gjør-det-selv villstein: nødvendige materialer og utstyr, steg-for-steg guide, tips

Video: Gjør-det-selv villstein: nødvendige materialer og utstyr, steg-for-steg guide, tips

Video: Gjør-det-selv villstein: nødvendige materialer og utstyr, steg-for-steg guide, tips
Video: The basic equipment needed to start perfumery 2024, Juli
Anonim

Villstein er et velkjent byggemateriale for fasadearbeider. Den er preget av universelle egenskaper og høye teknologiske parametere. Den kan brukes til å dekorere både yttervegger og innvendige overflater.

Å lage en vill stein med egne hender er enkelt. La oss se nærmere på hvilke materialer som trengs for å fullføre denne interessante oppgaven.

Generell informasjon

Byggemarkedet tilbyr et bredt utvalg av etterbehandlingsmaterialer. Folk velger ofte kunststein til disse arbeidene. Du kan imidlertid lage det selv hjemme. Ved fremstilling av villstein brukes spesielle former.

For å lage nevnte overflatemateriale anbefales det å bruke betong, gips eller akrylharpiks. For tiden har kunstig flytende stein blitt populær. Du kan også lage denne varianten selv.

Dersom det er nødvendig å kappe yttervegger anbefaler håndverkerne å brukespesielle plater med lav porøsitet, da de er beskyttet mot de negative effektene av lave temperaturer. For innvendig veggkledning er det best å bruke et lett gipsmateriale da det vil være lettere å montere.

Før du lager en vill stein med egne hender, må du forstå de særegne egenskapene til hver type. Hvis for eksempel gips eller sement brukes i produksjonen, vil resultatet være et miljøvennlig overflatemateriale. Men akrylstein kan ikke brukes til veggkledning, i nærheten av som det er en peis eller andre apparater som varmer opp rommet. Hvis dette kravet ignoreres, vil materialet frigjøre giftige stoffer ved oppvarming.

Å lage en vill stein med egne hender er en enkel oppgave. Det viktigste er å følge instruksjonene og lytte til rådene fra mesterne. Hvis du oppfyller disse betingelsene, vil du ende opp med et overflatemateriale av høy kvalitet.

hjemmelaget villstein i betong
hjemmelaget villstein i betong

Fordelene med en hjemmelaget finish

Fordelene med den produserte dekorative steinen er som følger:

  • du kan få hvilken som helst nyanse ved å tilsette pigmenter eller farger til blandingen;
  • hvis du tilsetter polymertilsetningsstoffer i blandingen, får du en fleksibel stein;
  • det er mulig å lage både rett og fri form;
  • lett gipsstein;
  • ferdige former for støping gir mulighet til å få en jevn eller grov tekstur;
  • det er en mulighet til å lage en vill stein med uregelmessig form med egne hender.

I tillegg er den enkle prosessen med å lage dekorativt materiale en annen betydelig fordel. Steinteknikken består av følgende trinn:

  1. Utvalg av mørtelmaterialer.
  2. Mixing.
  3. Fyll i former.
  4. Tørking.

Før du begynner å legge, må du sørge for at veggen har høy styrke og pålitelighet. I tillegg advarer håndverkerne: Å møte veggen med villstein er en vanskelig og tidkrevende oppgave, siden noen produkter har en ujevn form. Derfor må du nøye velge individuelle blokker under frontarbeidet.

form for gipsstein
form for gipsstein

Skjemaer for kunststein

For å redusere reparasjonskostnadene anbefales det å lage en støpeform selv. Mestere sier at for disse formålene kan du bruke prøver av ferdige dekorative fliser. Det finnes to typer former:

  1. Uniform.
  2. Complex.

Den første er lettere å lage, siden homogene matriser er mindre i størrelse, og en liten mengde silikonmateriale er nødvendig for fremstillingen. Fordelen med komplekse former er imidlertid at de kan brukes til å produsere flere dekorative steiner samtidig. Det er denne typen mester som anbefales brukt til å lage villstein på veggen med egne hender.

For å lage forskaling trenger du en treboks eller en vanlig pappeske. Men når du utfører dette stadiet av arbeidet, må en regel tas i betraktning: malen må gjøres større enn originalensteinprøve. I høyden skal denne indikatoren være 25-30 mm, og i bredden - 10-15 mm. Hvis du ignorerer dette kravet, dannes ikke den nødvendige klaringen mellom de ferdige produktene.

For å lage en villstein med egne hender, anbefales det å lage en form for den av silikon eller polyuretan. I tillegg selger jernvarebutikken unike to-komponent fugemasser.

hvordan lage en vill stein med egne hender
hvordan lage en vill stein med egne hender

Ytterligere materialer og verktøy

I følge eksperter skal blandingen suppleres med pigment, som er tilgjengelig i form av væske, pulver eller pasta. Bulkfargestoffer bør tilsettes jevnt til det tørre fyllstoffet (for eksempel gips). I sin tur må pigmentpastaen injiseres med en sprøyte i den tilberedte blandingen etter blanding. På denne måten kan du få en lagdelt eller ujevn farge.

Dividere for skjemaer er klassifisert i følgende typer:

  • for gipssammensetning;
  • betongmørtel;
  • støpt akryl;
  • flytende stein.

Du kan imidlertid også bruke et glidemiddel (som f.eks. fiol). I tillegg anbefales håndverkere for fremstilling av dekorativ stein å kjøpe en termisk pistol og et vibrerende stativ. Det første verktøyet er en varmeanordning. Og vibrasjonsstativet er en maskin, takket være hvilken det er mulig å oppnå ensartethet i herdeløsningen.

gjør-det-selv villsteinsform
gjør-det-selv villsteinsform

Å lage villstein av gips: en trinnvis veiledning

Å lage en mørtel,Du trenger følgende materialer:

  • gips;
  • sand;
  • pigment av ønsket nyanse.

Hvis du er fornøyd med den hvite fargen på dekorsteinen, kan fargepulveret utelukkes. Teknikken for å lage en gipsblanding inkluderer følgende enkle trinn:

  1. Hell vann i en bøtte.
  2. Legg gipspulver til beholderen.
  3. For å øke styrken til det fremtidige etterbehandlingsmaterialet, bør løsningen suppleres med sand (mengden bør ikke overstige 10 % av det totale volumet av blandingen).
  4. Hvis det er ønske om å male en dekorativ stein i en viss nyanse, tilsettes et pigment med ønsket farge i løsningen. Mengden tørr maling i blandingen bør være 2-6%.

Før du lager en villstein av gips med egne hender, må formene smøres. For å gjøre dette må du lage en separator, bestående av voks og terpentin. Det første elementet skal ikke oppta mer enn 30% av volumet, og det andre - de resterende 70%.

Når gipsblandingen er klar, må den helles i forberedte former og jevnes med en bred slikkepott. Etter 15 minutter bør du fjerne den dannede villsteinen og vente til den tørker. Varmepistolen kan ikke brukes i dette tilfellet: gipsen vil forringes på grunn av eksponering for høy temperatur.

form for villstein
form for villstein

Kunstbetongstein

For å lage denne typen etterbehandlingsmateriale anbefales det å kjøpe en plast- eller polyuretanform. For å lage en villstein av betong, må du kjøpe følgende komponenter:

  • sand og sement;
  • epoxy;
  • tørr maling (valgfritt).

Å lage en imitasjon av en vill stein fra de angitte elementene med egne hender er en enkel oppgave. Først må du blande sement og sand i forholdet 1: 3, henholdsvis. Tilsett vann til blandingen og rør den resulterende sammensetningen til løsningen som et resultat tar form av tykk rømme. For å få en farget villstein, bør pigment tilsettes i en mengde på 2,5 % av det totale volumet av sementsammensetningen.

Neste trinn er distribusjon av den resulterende løsningen i skjemaer. For å forbedre de tekniske egenskapene til villstein, anbefales det å installere et stålnett over sementen, og deretter fylle det med en blanding. Den resulterende sammensetningen må komprimeres ved hjelp av et vibrerende stativ og vente til løsningen i formene stivner.

hjemmelaget villstein
hjemmelaget villstein

Vill akrylstein

For å lage dette etterbehandlingsmaterialet selv, må du kjøpe en herder og passende harpiks. I tillegg trenger du følgende komponenter:

  • polymerpulver;
  • grease;
  • fargepigment.

Granittflis kan brukes som fyllstoff. Å lage en villstein av denne typen med egne hender er en enkel teknologisk prosess som utføres i følgende sekvens:

  1. Bland akrylharpiks og herder i forholdet 1:5.
  2. Legg tørr maling og fyllstoff til blandingen.
  3. Fyll ut skjemaene med den resulterende løsningen.
  4. Vent ca. 24 timer.

Etter angitttid, kan du fjerne det frosne etterbehandlingsmaterialet.

Hvordan lage en flytende villstein med egne hender: beste praksis

Dette overflatematerialet har én betydelig fordel: Takket være gelcoaten kan du lage komplekse produkter selv. Materialene som villsteinen skal lages av har en høy pris i byggemarkedet. Mestere identifiserer to enkle teknikker som lar deg lage en dekorativ stein av denne varianten:

  • dannelse av ansiktskomposisjonen;
  • oppretter en primerblanding.

Omtrent 40 % av gelcoaten (av den totale vekten av blandingen) må brukes på ansiktssammensetningen. I dette tilfellet bør andelen av akseleratoren i løsningen være minst 7%, og herderen - omtrent 1%. Mineralfyllstoff (for eksempel granittflis) og pigment vil ta opp det gjenværende volumet.

Omtrent 20 % gelcoat vil være nødvendig for å lage en primerblanding. I tillegg vil det være nødvendig å supplere sammensetningen med m alt marmor, hvorav andelen bør være omtrent 72%. Etter det skal 7 % av akseleratoren blandes med de nevnte komponentene. Den gjenværende plassen skal fylles med herder.

Etter å ha hellet løsningen i de forberedte formene, vil blandingen stivne etter en dag. Det er bedre å tørke produktene på et ventilert sted ved en temperatur på minst 18 °C.

farget villstein
farget villstein

Maling av villstein: prosessfunksjoner

Hvis du ikke tilsetter pigmenter i løsningen, må du påføre maling på det herdede overflatematerialet. Eksperter anbefaler å bruke akryl til dette formålet.eller vannbaserte silikonforbindelser, siden de er motstandsdyktige mot mekanisk skade og destruktive faktorer.

For å påføre maling på et dekorativt belegg er det bedre å bruke en pneumatisk sprøytepistol eller en vanlig pensel. Du bør vite: fargen på dekorativ villstein skal være lysere enn sømmene. I tillegg kan ikke mer enn tre nyanser brukes til maling.

Konklusjon

Artikkelen beskrev vellykkede og rimelige måter å lage en vill stein med egne hender på. Hvis du nøye studerer de vurderte metodene, kan du lage frontmateriale av høy kvalitet hjemme. Hovedbetingelsen er å anskaffe nødvendige verktøy og komponenter. Uansett er det alltid en givende aktivitet å lage noe.

Anbefalt: