Selvklemmende rekkeklemmer: hvordan du bruker, beskrivelse

Innholdsfortegnelse:

Selvklemmende rekkeklemmer: hvordan du bruker, beskrivelse
Selvklemmende rekkeklemmer: hvordan du bruker, beskrivelse

Video: Selvklemmende rekkeklemmer: hvordan du bruker, beskrivelse

Video: Selvklemmende rekkeklemmer: hvordan du bruker, beskrivelse
Video: How does a WAGO connector cage clamp work? #shorts 2024, April
Anonim

Sikkerheten til alle innbyggerne avhenger av kvaliteten på arbeidet med å legge elektriske ledninger i et boligbygg. Å koble til elektriske ledninger ved hjelp av vridning har lenge vært en glemt fortid. I dag brukes selvklemmende rekkeklemmer i økende grad til dette. Hva det er og hvordan det fungerer, kan du finne ut i vår korte anmeldelse.

selvklemmende rekkeklemmer
selvklemmende rekkeklemmer

Description

Terminal - en spesiell enhet som gir en pålitelig tilkobling av elektriske ledninger. Metoden for å koble de to endene av ledningen ved hjelp av en terminal er regulert av reglene for elektriske installasjoner og er den mest pålitelige og sikre. Koblingsenheter, inkludert selvklemmende rekkeklemmer, brukes til å koble de to endene av den elektriske ledningen i monteringsnodene til elektriske nettverk, så vel som i koblingsbokser. De er forskjellige i design, produsent, tilkoblingsmekanisme.

selvklemmende rekkeklemmer germanium
selvklemmende rekkeklemmer germanium

Typer rekkeklemmer

Det er to typer på markedet i dagelektriske terminaler: skrue og selvklemmende rekkeklemmer. Tyskland er det ledende landet i deres produksjon. De forhindrer oppvarming av krysset mellom to ledninger og, som et resultat, svikt i isolasjonen og kortslutning av ledningene.

Skrueterminaler er en enhet med et plastskall, på innsiden av hvilket det er en metallkapsel med to hull. Endene av ledningen uten isolasjon settes inn i disse hullene. Tilkoblingen er laget med en skrue, som klemmes med en enkel skrutrekker. Skrueterminaler kan brukes både i lavstrømskretser og i strømkretser.

Selvklemmende rekkeklemmer er en enhet for å koble sammen de to endene av en elektrisk ledning, som har en spesiell mekanisme som består av et hus, kraftelementer og en kontrollspak. Til- og frakobling av ledningen utføres ved hjelp av en spesiell spak som kan settes i to posisjoner. Selvklemmende rekkeklemmer for elektriske ledninger kan være engangs- og gjenbrukbare. Koblinger av denne typen er de enkleste å bruke, siden det ikke er nødvendig å bruke ekstra verktøy for å koble sammen de to endene av den elektriske ledningen.

wago selvklemmende rekkeklemmer
wago selvklemmende rekkeklemmer

Fordeler med selvklemmende klemmer

Selvklemmende rekkeklemmer, selv om de er den enkleste måten å koble endene på en elektrisk ledning på, har de likevel sine fordeler og ulemper. Fordelene deres inkluderer:

  • enkelhet og hastighet på installasjonen;
  • gjentatt bruk, til og medengangsterminaler kan gjenbrukes;
  • mulighet for tilkobling av kobber- og aluminiumsledere.

Når det gjelder engangsterminalen, er den eneste forskjellen fra den gjenbrukbare enheten fraværet av en spak. I dette tilfellet kan du koble fra endene av ledningen som fester den elektriske rekkeklemmen i en selvklemmende design ved hjelp av en vanlig tynn flat skrutrekker.

selvklemmende rekkeklemme abb
selvklemmende rekkeklemme abb

Flaws

Hver tønne med honning har sin egen flue i salven, og denne saken er intet unntak. I tillegg til alle de synlige fordelene har en slik kobling sine ulemper:

  • Det anbefales ikke å bruke selvklemmende rekkeklemmer for tilkobling av ledninger med stor diameter og høyspent på grunn av deres lave pressekapasitet.
  • engangskontakter er ikke egnet for å feste fleksible ledninger.
  • når temperaturen svinger mye, er det en mulighet for at fjæren svekkes, noe som kan føre til at lederne kobles fra.

Det siste punktet er imidlertid bare en gjetning. Under testene ble ikke denne uttalelsen bekreftet.

selvklemmende rekkeklemmer for elektriske ledninger
selvklemmende rekkeklemmer for elektriske ledninger

Anvendelsesomfang

Disse enhetene brukes i alle koblingsskjemaer med et maksim alt spenningsnivå på opptil 1000 V. De er like pålitelige både i husholdninger og industrielle forhold. Men de er mest populære når du installerer elektriske ledninger i hverdagen på grunn av de ganske høye kostnadene sammenlignet med andre.tilkoblingsmetoder.

Valg av kontakt utføres avhengig av kraften til den elektriske kretsen. På kroppen til hver selvklemmende rekkeklemme er maksimumsnivået for båndbredden angitt. Som regel installeres slike terminaler i koblingsbokser eller skjermer på en DIN-skinne.

rekkeklemme elektrisk selvklemming
rekkeklemme elektrisk selvklemming

Terminalvalg

Gitt at den selvklemmende rekkeklemmen er en del av den elektriske ledningen, må valget tas med det største ansvar. Betingelser du må vurdere når du kjøper en kobling:

  1. Maksim alt mulig ledereffekt. Den kan finnes i passet til den elektriske kabelen eller styres av diameteren på seksjonen.
  2. Festested for kontakten. Hvis plassen for montering av tilkoblingsklemmen er begrenset, er det nødvendig å velge flere miniatyrmodeller av den selvklemmende kontakten eller stoppe ved skruterminalen.
  3. Produsent. Når du velger en terminal, bør du ikke spare og kjøpe billige analoger av tvilsom kvalitet, fordi de kanskje ikke er i stand til å takle kraften til den elektriske kretsen, noe som vil føre til overoppheting av lederen og som et resultat kortslutning.

produsenter av elektriske kontakter

I dag er det ganske mange store og gjenkjennelige selskaper som driver med produksjon av elektriske kontakter. De mest populære merkene finner du i henhold til tabellen.

Termin altype Brand Produksjonsland
Selvklemming Wago Tyskland
Selvklemming Spelsberg Tyskland
Selvklemming DKC Italia
Skrue/Selvklemming Hager Tyskland
Selvklemming ContaClip Tyskland
Skrue/Selvklemming E-NEXT Kina
Skrue/Selvklemming IEK Kina
Skrue/Selvklemming ABB Tyskland

På hjemmemarkedet er det størst etterspørsel etter selvklemmende rekkeklemmer fra Wago og ABB.

Produktene til det tyske selskapet Wago utmerker seg ved en spesiell grad av pålitelighet og sikkerhet. Dette selskapet representerer et bredt utvalg av elektrisk utstyr og tilleggsutstyr til rimelige priser. Wago selvklemmende rekkeklemmer har tre typer klemmer: halvfjærklemmer, CAGE CLAMP-klemmer og FIT CLAMP-klemmer. Hver av dem har en spesiell markering på kroppen til kontakten, som indikerer nummeret på serien den tilhører. Når du velger en kontakt, sørg for å vurdere alle egenskapene til enheten.

ABB er en av verdens ledende produsenter av terminalerkoblinger. En av de største kundene er Gazprom, som utvilsomt snakker om den høye kvaliteten og påliteligheten til produktene sine. ABB selvklemmende rekkeklemme har en høy fjærkraft innebygd, motstand mot høye temperaturer, samt letthet og enkel installasjon.

selvklemmende rekkeklemmer
selvklemmende rekkeklemmer

Installere tilkoblingsterminalen

Ved selvmontering av en selvklemmende elektrisk terminal må alle anbefalinger følges strengt. Trinnvis veiledning for koblingsapplikasjonen inkluderer følgende trinn:

  1. Fjern spenningen fra den elektriske kretsen og sørg for at den er av.
  2. Finn ut det nødvendige lederparet. Vær oppmerksom på at det må være minst like mange klemmer i terminalen som det er ledninger som skal kobles til. Det er strengt forbudt å koble flere strømkabler til én klemme samtidig.
  3. Hvis endene av ledningen ble vridd før installasjon, er det nødvendig å kutte av de skadede delene med wirekuttere.
  4. Rengjør endene av den elektriske kabelen for karbonavleiringer og isolasjon slik at de passer fritt inn i hullene på rekkeklemmen.
  5. Plasser endene av lederen i den selvklemmende rekkeklemmen og koble til.
  6. Sørg for at tilkoblingen er sikker og tåler mekanisk påkjenning.

Anbefalt: