Nitrogengjødsel: fordeler og skader

Innholdsfortegnelse:

Nitrogengjødsel: fordeler og skader
Nitrogengjødsel: fordeler og skader

Video: Nitrogengjødsel: fordeler og skader

Video: Nitrogengjødsel: fordeler og skader
Video: Дэниел Шмахтенбергер: Уничтожат ли нас технологии? 2024, April
Anonim

For normal funksjon av ethvert levende vesen krever oksygen, karbon, hydrogen og nitrogen. Det siste kjemiske elementet er nødvendig for både menneskeliv og planter. For å fylle på innholdet brukes spesiell nitrogengjødsel, som vil bli diskutert senere.

Ate som inneholder nitrat

nitrogenbasert gjødsel
nitrogenbasert gjødsel

Hva trenger du å vite om dem? Hovedkilden til nitrogen for planter er jorda. Avhengig av type og grad av slitasje bestemmes mengden gjødsel. Vanligvis føler avlinger mangel på nitrogen i sand- og sandjord. Det er disse jorda som alltid krever ekstra berikelse med forskjellige gjødsel. I dette tilfellet vil plantene føles normale.

Hvordan tilføres nitrogengjødsel riktig? Studier har vist at de fleste av dem er inneholdt i humus. Jo tykkere laget er, desto større er mengden nitrogen. Dermed føles planter i slik jord mye bedre.

Humus er et vedvarende sakte nedbrytende stoff. Dette betyr at utvalgetmineraler fra det utføres også gradvis. I nærvær av et tykt humuslag krever derfor planter mindre ekstra fôring.

Hvorfor trenger planter næring?

mating av grønnsaker
mating av grønnsaker

Erfarne blomsterdyrkere anbefaler å bruke nitrogenmineralgjødsel til dyrking av ulike avlinger. Men hva er de til for? Nitrogen finnes som kjent ikke i alle organiske forbindelser. Det finnes ikke i fiber, stivelse, sukker eller oljer.

Nitrogen finnes i proteiner og aminosyrer. Dessuten er det en viktig komponent i nukleinsyren, som finnes i alle celler som er ansvarlige for duplisering av arvelig informasjon og proteinsyntese.

Nitrogen finnes også i klorofyll. Som du vet, bidrar dette stoffet til plantenes absorpsjon av solenergi. Gjødsel finnes også i ulike komponenter i organiske medier, som lipoider, alkaloider og lignende stoffer.

Aerial deler av planter inneholder nitrogen. Mesteparten av dette elementet i unge bladplater. Når blomstringsprosessen er fullført, går nitrogen til plantens reproduksjonsorganer og akkumuleres der. I løpet av frødannelsen trekkes nitrogen ut fra de vegetative organene i maksimal mengde. Som et resultat er de alvorlig avmagret. Men hvis jorden inneholder en overdreven mengde salpeter, vil den bli distribuert til alle organer i planten. Som et resultat vil det være en rask vekst av overjordisk masse, en forsinkelse i fruktmodning og en nedgang i avling.

TilFor å garantere en god høst, er det nødvendig å bruke nitrogengjødsel i rimelige mengder. Hvis planter spiser det aktuelle elementet i tilstrekkelige mengder, vil de kunne utvikle seg fullt ut og danne blader. Ved mangel på nitrogen observeres lave avlinger og rask visning.

varianter

Nitrogengjødsel er et stoff som inneholder nitratforbindelser.

Nedenfor er hovedgruppene for denne typen gjødsel:

  • nitrat (natrium- og kalsiumnitrat);
  • ammonium (ammoniumsulfat, ammoniumklorid);
  • ammoniumnitratgjødsel (ammoniumnitrat);
  • flytende nitrogenstoffer (vannfri ammoniakk, ammoniakkvann);
  • amidgjødsel (urea).

Produksjonen av nitrogengjødsel skjer vanligvis i store bedrifter. La oss undersøke mer detaljert hver av de listede typene.

Nitratgjødsel

jordgjødsling
jordgjødsling

Denne typen næringsstoffer inkluderer kalsiumnitrat. Det ser ut som hvite granulat, som inneholder 18 % nitrogen. Denne gjødselen er egnet for jord med høy surhetsgrad. For å forbedre kvaliteten på jorda, er det nødvendig å systematisk introdusere kalsiumnitrat i den hvert år. Det er svært løselig i vann. Oppbevar gjødsel i forseglede poser eller poser.

Ikke bland kalsiumnitrat med fosfatgjødsel.

Natriumblandingen er preget av 17 % nitrogeninnhold. Gjødselen løses godt opp i vann og absorberes perfekt.planterøtter. Den passer for ulike kulturer. Natriumnitrat anbefales ikke brukt om høsten.

Ammoniumgjødsel

Denne gruppen inkluderer ammoniumsulfat. Utseendemessig ligner det et hvitt pulver med et nitrogeninnhold på 20%. Den kan brukes både som hovedfôring og som tilleggsfôring. Eksperter anbefaler å bruke denne gjødselen om høsten, siden nitrogenet i den ikke vaskes av grunnvannet og festes i jorden. Hvis ammoniumsulfat introduseres i jorden hvert år, vil forsuringen gradvis skje. Derfor må gjødsel blandes med kritt eller kalk i forholdet 1:2.

Det er ingen spesielle problemer med lagring av ammoniumsulfat, siden det ikke er hygroskopisk. Det er nok bare å huske at alkaliske stoffer ikke kan brukes med det. Nitrogengjødselanlegg produserer i dag ferdige blandinger som er enkle å påføre i jorda.

Ammoniumklorid i utseende er et gul-hvitt pulver med et nitratinnhold på 26%. Når dette pulveret påføres jorden, observeres ingen utvasking. Det er lett nok å lagre. I lang tid kaker ikke pulveret og trenger ikke males.

Den største ulempen med denne gjødselen er klor. Når 10 kg nitrogen tilføres jorda, kommer dobbelt så mye inn i jorda. Dette elementet er giftig for de fleste planter. Ammoniumklorid bør kun påføres om høsten. Dette vil deaktivere kloren den inneholder.

ammoniakknitratgjødsel

nitrogen i jorda
nitrogen i jorda

SåHva trenger du å vite om disse elementene? Når det gjelder nitrogengjødsel for planter, kommer ammoniumnitrat umiddelbart til tankene. I utseende ser denne gjødselen ut som et hvitaktig granulært pulver. Nitrogeninnholdet i den er 36%. Ammoniumnitrat kan brukes både som hovedgjødsel og som ekstra toppdressing.

Komposisjonen refererer til ikke-ballaststoffer. Den brukes hovedsakelig i områder med mangel på væske. I jord med overflødig fuktighet vil bruken av nitrogengjødsel av denne typen være meningsløs, siden den viktigste aktive ingrediensen vil bli vasket ut i grunnvannet.

Fordi ammoniumnitrat er svært hygroskopisk, kan det ikke lagres i fuktige områder. Der kaker det raskt og stivner. Dette betyr ikke i det hele tatt at sammensetningen blir ubrukelig. Rett før den påføres jorden, må den knuses, noe som noen ganger kan være ganske problematisk.

Hvis du vil lage din egen nitrogen-fosforgjødsel ved å tilsette superfosfat til ammoniumnitrat, må du tilsette hvilken som helst nøytraliserende komponent. Du kan bruke kritt, dolomittmel eller lime til dette formålet.

Amide-elementer

En av de mest effektive gjødselstoffene i denne gruppen er urea eller urea. De ser ut som hvite granuler. Et karakteristisk trekk ved denne gjødselen er evnen til å surgjøre jorda. Urea kan kun brukes i kombinasjon med nøytraliserende midler. Det brukes sjelden som hovedgjødsel. Urea spiller hovedsakelig en rollebladmating. Den brenner ikke bladene og absorberes perfekt av planter.

Flytende nitrogengjødsel

plante i bakken
plante i bakken

Ammoniakkvann eller ammoniumhydroksid er faktisk ammoniakk oppløst i vann. For distribusjon av denne gjødselen brukes en spesiell teknikk, som gjør at den kan plasseres i jorden i en dybde på 14-16 cm.. Hovedfordelen med flytende nitrogengjødsel er lav pris og lett fordøyelighet. Det er imidlertid ganske vanskelig å lagre og transportere dem. Hvis det kommer gjødsel på overflaten av bladet, er det stor sannsynlighet for brannskader.

Organic Nitrogen Components

Hva gjør dem spesielle? Nitrogen er kjent for å være tilstede i organiske forbindelser, men det er ikke mye av det. Mest nitrat finnes i kompost, bestående av løvstrø, innsjøslam, lavlandstorv og ugress. Det anbefales imidlertid ikke å bruke en slik gjødsel som den viktigste. Dette kan være fylt med nitrogensulting av planter. I tillegg forsurer slik gjødsel jorden kraftig.

For hvilke avlinger er det aktuelle elementet viktig?

nitrogenbasert fôr
nitrogenbasert fôr

Nitrogengjødsel er nødvendig for alle fruktplanter. Påføringsmengder for forskjellige avlinger kan imidlertid variere.

Det er mulig å betinget dele alle planter i henhold til behovet for nitrogen i flere kategorier:

  1. Planter som trenger et nitrattilskudd for å aktivere vekst og utvikling før planting i bakken. Disse inkluderer kål, poteter, aubergine,zucchini, rabarbra, gresskar, plomme, kirsebær og bær. Omtrent 26-28 g nitrogen bør fordeles per kvadratmeter jord.
  2. Avlinger som trenger næringsstoffet i mindre mengder. Disse er agurk, gulrøtter, persille, hvitløk, rødbeter. Målt i kvadratmeter areal vil bare 18-19 gram nitrogen være nok for disse grønnsakene for normal vekst.
  3. Planter som trenger nitrat i moderate mengder. Bare 10-12 gram nitrogen vil være nok for dem per kvadratmeter areal. Blomsteravlinger tilhører denne kategorien: primula, tusenfryd, saxifrage.

Hvordan bruker jeg gjødsel riktig?

La oss dvele ved denne saken mer detaljert. For riktig å beregne den nødvendige mengden nitrogen, er det verdt å vurdere faktorer som jordtype, sesong, klimatiske forhold og plantearter. Hvis du planlegger å dyrke jord med høy surhet, kan du bruke nitrogen-kaliumgjødsel. De vil begynne å bli bedre absorbert, og jorda vil ha et optim alt nivå av surhet.

Hvis du bor i steppeområder preget av tørr jord, er det viktig å gjødsle med jevne mellomrom. Ikke ta brå pauser. Hvis nitrogen-fosfor-kalium gjødsel tilføres jorden i tide, kan du få en utmerket høst.

Den beste tiden å påføre dem er 11-12 dager etter at snøen smelter. For første fôring er urea egnet. Når plantene går inn i det aktive vegetasjonsstadiet, kan ammoniumnitrat brukes.

skade og fordel

I noen tilfeller bruk av nitrogengjødsel skader plantene. Dette skyldes vanligvis overskudd av nitrat. Den grønne massen av avlinger begynner å vokse for aktivt. Som et resultat blir skudd og blader tykkere og større. I dette tilfellet er blomstringen for kort og svak, eller forekommer ikke i det hele tatt. Dette betyr at eggstokkene og fruktene ikke dannes.

Brannskader kan oppstå når luftdeler av planter behandles med nitrogengjødsel. I alvorlige tilfeller dør løvet helt av. Det er av denne grunn at det er nødvendig å strengt følge doseringene som er angitt i bruksanvisningen.

Konklusjon

nitrogen agn
nitrogen agn

I denne anmeldelsen undersøkte vi i detalj hva nitrogengjødsel er. Hvordan bestemme riktig dosering og påføre jorden. Veiledet av anbefalingene som presenteres, kan du enkelt få en god avling på nettstedet ditt.

Anbefalt: